ACIZII AHA - prin definiție...

ACIZII AHA  - prin definiție...

 Prin definiție, exfolierea organului cutanat reprezintă procedura dermatocosmetică pentru tratarea diferitelor probleme ale pielii, cum ar fi: diverse imperfecțiuni (ex. leziunile acneice), tulburări de pigmentare, riduri etc. De asemenea, reprezintă diferite metode pentru îndepărtarea celulelor moarte de la suprafața epidermului (stratul exterior al pielii).

 Aceste metode diferă în ceea ce privește substanțele utilizate, cât de profund penetrează și modul lor de acțiune.

 Astfel că, în cosmetică și dermatologie, există 3 metode de exfoliere cutanată și anume:


 1. Exfolierea Mecanică


Cu abrazivi insolubili în apă, cum ar fi: produsele de curățare abrazive, scrub-ul de exfoliere DALTON: granule de silice, mărgele de ceară - Necesită îndepărtarea ulterioară.

Tratament: Piele atrofică, keratoză, cu cicatrici, hiperpigmentată, pori astupați (contraindicat pentru tenul acneic).

Adâncimea penetrării în piele: Superficial.


 2. Exfolierea Enzimatică


 Utilizează enzime care descompun proteinele, cum ar fi papain (sucul de papaya) și bromelain (sucul din fructul de ananas + tulpină).

 Celulele din stratul cornos al pielii sunt legate de proteine și lipide. Enzimele slăbesc celulele moarte ale pielii, astfel încât acestea pot fi ușor îndepărtate de pe suprafața pielii.

 Exfoliere foarte blândă – nu irită pielea.

 Tratament: Pentru piele atrofică, pete, hiperpigmentare, impurități (inclusiv acnee).

 Adâncimea penetrării în piele: Superficial 


 3. Exfolierea Chimică


Alfa Hidroxi Acizii (AHA) sunt de exemplu: acid lactic, acid glicolic, acid malic, acid tartric, acid citric, acid mandelic.

AHA pătrund în straturile mai profunde ale pielii, unde exercită un efect stimulativ și ajută în sinteza colagenului. Pielea se regenerează din interior și rezultă o structură mai fermă, ceea ce o face să pară mai tânără și proaspătă - un efect vizibil anti-îmbătrânire. Exfolierea creează un impuls în straturile mai profunde ale pielii.

”În concentrații mult sub cele de peeling chimic, acestea promovează o regenerare epidermică la nivel microscopic (nevizibilă clinic), dar eficace, la uzul lor cotidian.

 Ameliorarea concentrației intraepidermice de ceramide poate fi realizată și prin aplicarea topică a unor substanțe simple, nu foarte costistoare și extrem de eficiente: alfa hidroxi acizii care stimulează din interior sinteza de ceramide epidermice. Cei mai importanți membri ai acestei familii de substanțe sunt acidul lactic și acidul glicolic.” (Mituri și profituri pentru piele, Prof. Dr. Anca Dragomirescu)


 Tratamente: Piele atrofică, keratoză, cicatrici, hiperpigmentare, pete de vârstă, lifting, riduri, leziuni induse de lumină, impurități (pori înfundați, acnee).

 Adâncimea penetrării în piele:  în adâncimea straturilor pielii – variind în funcție de tipul de AHA, concentrația în procente de AHA și valoarea pH-ului. De exemplu: dacă un produs conține o concentrație mare de AHA, dar are o valoare pH neutră sau alcalină, acesta nu este nici pe departe la fel de eficient ca un produs cu o concentrație mare de AHA și o valoare a pH-ului ușor acidă.

 Lucrurile încep să fie mai nuanțate, atunci când ne dorim un efect la nivel mai profund, dermic. Aici încep discuțiile. Dacă activul este lipofil, se va strecura prin unitățile pilo-sebacee. Marea bâlbâială începe pentru moleculele hidrofile, sau pentru cele cu structură moleculară mare. Pentru rezolvarea acestei probleme, încă din zorii secolului trecut, omenirea găsise o primă soluție! Să inducă un epiderm mai fin. Să elimine zona de epiderm îngroșat și neviabil. Așa s-au născut procedurile de peeling chimic (denumire medicală). Farmacistul le-ar numi proceduri de keratoliză. Pof. Doc. Anca Dragomirescu

 Acidul salicylic, ca loțiune de curățare, nu elimină doar sebumul, dar încearcă să blocheze keratinizarea infundibulară. Apoi, acidul lactic acționează în aceeași manieră și în plus elimină tendința de pigmentare a cicatricilor reziduale.

 Avantajele tratamentului cu acizi de la DALTON, dintr-o privire:

  • O gamă largă de produse care pot fi adaptate pentru a satisface nevoile individuale ale tuturor tipurilor de
  • Tratamentul poate fi efectuat doar de către cosmeticieni și/sau medici cu o pregătire specială în prealabil.
  • Îndepărtează celulele moarte ale pielii și straturile superioare ale acesteia.
  • Reconstrucția / Stimularea țesutului conjunctiv.
  • Pielea reușește să absoarbă mai bine ingredientele active ale produselor de îngrijire a pielii care sunt aplicate ulterior.
  • Timp foarte scurt de aplicare.
  • Efect puternic, imediat, vizibil după doar o singură aplicare.
  • Problemele de piele (hiperpigmentarea, porii înfundați și impuritățile) sunt rezolvate vizibil și rapid, într-o colaborare strânsă între specialist și client/pacient.

 

 Utilizarea alfa hidroxi acizilor în tratamentul acneei este una dintre soluțiile de bază în terapia acestei afecțiuni. Sigur că, diagnosticarea trebuie făcută riguros și nu adoptată metoda ”căutării pe Google” sau ”întreabă un prieten”. Diagnosticul acneei este în primul rând clinic. Acesta este bazat pe evaluarea istoricului medical, examenul fizic, prin evaluarea hormonală, culturi bacteriene, determinarea severității bolii în funcție de numărul de leziuni și evaluarea impactului psiho-social. Zonele cu cea mai mare concentrație de glande sebacee, unde se dezvoltă leziunile, sunt fața, gâtul, pieptul, umerii și spatele. Conform Scalei de Evaluare a Acneei, în funcție de numărul de leziuni prezente la nivelul pielii, specialistul poate determina severitatea bolii.


 Tratamentul topic al acneei trebuie să fie conform tipului și severității acesteia. Terapia de bază pentru tratamentul acneei ușoare este reprezentat de tratamentele topice, datorită acțiunii lor de prevenire a leziunilor. Această terapie este folositoare și pentru acneea moderată predominată de comedoane. Tratamentul trebuie menținut în timp pentru a evita recurența. Tratamentele topice reprezentate de retinoizi, antibiotice, peroxidul de benzoil sau acidul azelaic devin active doar în momentul aplicării lor pe piele. De asemenea, antibioticele topice, medicamentele cu proprietăți bacteriostatice și antiinflamatorii sunt eficiente în tratarea acneei ușoare sau moderate.


 În concluzie:

 Tratamentele antiacneice topice reprezentate de alfa hidroxi acizi devin active doar în momentul aplicării lor pe piele și trebuie repetate pentru cel puțin 4 săptămâni înainte de efectuarea unei evaluări a eficacității tratamentului. Nu au fost identificate strategii preventive primare pentru acnee, dar pacienții trebuie sfătuiți în legătură cu măsurile generale de îngrijire și igienă a pielii. Este recomandată utilizarea produselor non-comedogenice, evitarea traumatizării leziunilor acneice și evitarea atingerii feței cu produse de îngrijire a părului.


 

 

Informațiile din acest material nu trebuie să înlocuiască consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicală conținută de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referințele nu sunt tipice și pot varia de la individ la individ și pot depinde de stilul de viață al fiecăruia, de starea de sănătate, dar și de alți factori. Aceste informații nu trebuie să înlocuiască un diagnostic avizat.

 

Comentarii