Ce este Rozaceea?

Ce este Rozaceea?

Rozaceea

Rozaceea se caracterizează prin episoade de piele înroșită, uneori cu umflături, câteodată pe întreaga față. În cazuri rare, ochii sau scalpul pot fi, de asemenea, afectați, se pare că sunt implicate genele moștenite și expunerea la mediu extern iar unii experți cred că și expunerea la anumiți acarieni sau bacterii poate cauza rozaceea.

Care sunt cauzele aparitiei rozaceei?

Spre deosebire de alte afecțiuni medicale, cauzele care declanșează apariția rozaceei sunt necunoscute, sunt foarte multe presupuneri legate de acest aspect, cele mai multe legate de cauze genetice și de mediu.

Rozaceea este declanșată de activități care duc la creșterea fluxului sanguin la nivelul feței. O parte dintre acestea sunt: exercițiile fizice, emoțiile puternice, vântul, alcoolul și produsele calde sau fierbinți, soarele și expunerea prelungită la soare. Există anumite categorii de persoane predispuse pentru a face aceasta acțiune, în general femeile cu vârsta de peste 30 de ani și cu tenul deschis la culoare pot avea rozacee, precum și femeile care fumează desigur e valabil și pentru bărbați.

Simptome și tipuri ale rozaceei:

Cel mai vizibil simptom este înrosirea feței, foarte mulți dintre pacienți descriu, înroșirea feței, apoi a coșurilor roșii de pe față iar ulterior să observe întărirea pielii la nivelul nasului și al obrajilor.

Rozaceea eritematotelangiectatică

Acest tip de rozacee poate fi recunoscută după o serie de simptome precum: roșeața, piele uscată și aspră, senzații de usturime la nivelul feței, vinișoare la nivelul feței sub forma de păianjen.

Rozaceea papulopustuloasă

Apare în general la persoanele care au ten gras. Petele roșii la nivelul feței sunt principalul simptom vizibil, căruia i se alatură o serie de simptome precum: senzație de usturime la nivelul feței, pete roșii, papulopustule localizate în zonele centrale ale feței care apar și dispar, vinișoare la nivelul feței.

Rozacee fimatoasă

Această formă de rozacee poate fi recunoscută după: pori dilatați, piele grasă, vinișoare la nivelul feței, îngroșarea pielii la nivelul nasului.

Acest tip de rozacee este mai prezent la bărbați decât la femei și apare destul de rar.

Ce investigatii sunt necesare?

 Pentru depistarea rozaceei este necesar un consult dermatologic, în urma căruia medicul specialist poate pune un diagnostic clar, în general nu este nevoie de investigații suplimentare pentru a diagnostica rozaceea. Pentru confirmare și diferențierea de alte afecțiuni se poate face biopsie cutanată.

Ce tratamente există pentru rozacee?

Rozaceea nu are un remediu și nu se vindecă singurul lucru care poate fi făcut este menținerea sub control a simptomelor specifice acesteia și evitarea pe cât de mult posibil a factorilor declanșatori.

Roșeața feței poate fi ținută sub control prin diferite creme și geluri care conțin preparate care reduc dilatația vaselor de sânge de la nivelul feței.

O altă variantă eficientă de tratament este terapia cu laser, desfășurată pe parcursul mai multor sesiuni, pentru a avea rezultate vizibile, terapia cu laser, ca metoda de tratament pentru rozacee, trebuie sa fie susținută pe o perioadă mai lungă de timp între 6 și 12 săptămâni.

Tratamentul pentru rozacee este focusat foarte mult pe eliminarea factorilor care pot declansa roșeata la nivelul feței.Ce recomandă specialiștii pentru controlul rozaceei?

Este recomandat să evitați pe cât de mult posibil factorii care pot declanșa rozaceea, aceștia pot fi: consumul de alimente picante sau fierbinți, expunerea prelungită la soare, vântul, alcoolul, consumul de cafea, emoțiile puternice.

Este foarte important să fiți atenți la factorii care declanșează rozaceea în cazul dumneavoastră, în felul acesta, puteți controla mai bine apariția episoadelor de roșeață care apare la nivelul feței.

Îngrijirea tenului cu rozacee se face respectând pe cât se poate următoarele sfaturi: folosiți cremă cu protecție solară, curățarea feței este bine să  se facă cu produse dedicate pentru unten sensibil, fară a agresa tenul prin mișcări ferme sau apăsate, folosiți demachiante care sa nu fie pe baza de săpun, evitați produsele cosmetice care conțin alcool.

Click aici produse cosmetice pentru ten cuperozic și sensibil 

Clic aici pentru Redness Control gamă dedicată pentru cuperoză

 

Comentarii