Sistemul imunitar al pielii.

Sistemul imunitar al pielii.

Dermatita de contact.

 

Sistemul imun al pielii pare să fie mai vechi filogenetic decât sistemul imun specializat. Acesta reprezentând o linie de apărare suplimentară, dezvoltată ca urmare a impactului dintre mediu și piele.

Sistemul imun al pielii este răspunzător de reacțiile imune, uneori rapide și intense ale pielii (alergii, boli autoimune).

Să nu uităm faptul că pielea este un organ capabil să declanșeze un răspuns imun în fața agresiunii microbiene, virotice, toxice, alergizante sau chiar să dezvolte mecanisme anticanceroase. (Prof. Univ. Dr. Anca Dragomirescu)

Sistemul imunitar al pielii se menține sănătos și în urma rutinii de îngrijire. Pentru a îndepărta bacteriile și germenii fără a perturba microbiomul și „mantaua” protectoare, se recomandă curățarea cu apă călduță (NU fierbinte, pentru a nu usca pielea!) și atenția sporită la ingredientele de pe etichetele produselor de curățare astfel încât să nu se modifice pH-ul pielii.

Dacă însă „mantaua” (bariera) de protecție a organului cutanat este afectată (distrusă), se pot produce reacții, inflamații sau pot aparea diverse afecțiuni. După cum sugerează și numele, dermatita de contact apare după ce pielea intră în contact cu o substanță dăunătoare.

Antioxidanții folosiți zilnic (ex. Vit C) ajută la accelerarea sistemului imunitar al pielii și neutralizează factorii de stres. De asemenea, să nu uităm de protecția solară care este un aspect extrem de important în toată această poveste. Bariera de protecție este un microbiom de bacterii bune și similar tractului intestinal, organismul menține un echilibru între germenii care trăiesc în armonie pe pielea noastră și devine neprietenos cu baceriile dăunătoare, virusurile și fungii. Aceste mecanisme de apărare funcționează ideal împreună dar uneori pot fi sabotate.

Dermatita de contact poate fi cauzată de o reacție alergică sau de o simplă iritație provocată de detergenți sau săpunuri dure.

În aceeași idee, au fost identificate peste 3700 de alergeni de contact.

Dermatita de contact alergică poate apărea de asemenea, într-un mod neașteptat chiar dacă pentru o perioadă de timp s-a stat fără probleme în contact cu diverse substanțe declanșatoare (ex. oja, nichelul din bijuterii, anumite medicamente - antibiotice topice, anestezice etc.).

După cum menționam mai sus, factorii declanșatori ai dermatitei de contact pot fi mii de substanțe. Unele dintre cele mai cunoscute substanțe în declanșarea dermatitei de contact alergică sunt următoarele:

 • produsele cosmetice,
 • parfumuri,
 • vopseaua de păr,
 • lanolina,
 • nichelul,
 • iedera otrăvitoare, stejar otrăvitor ș.a.,
 • cauciucul,
 • loțiunea de ras,
 • produsele fotoprotectoare,
 • anestezicele topice,
 • antibioticele topice (Neomicina etc.).

În dermatita de contact iritativă, amintim ca substanțe declanșatoare, urmatoarele:

 • acizii și bazele,
 • detergenții,
 • produse de mediu chimice (ex: spray-ul sau substanțele folosite pentru insecte sau alți dăunători),
 • oxidul de etilenă,
 • uleiuri și grăsimi,
 • săpunuri,
 • solvenți.

Surprinzător sau nu, sistemul imunitar al pielii există și joacă un rol extrem de important pentru sănătatea noastră. Iată cum să nu-l sabotăm.

Sensitive Care de la Dalton Marine Cosmetics este o gamă cosmeceutică de îngrijire a pielii, special creată pentru pielea sensibilă, hiper-sensibilă și predispusă la alergii. Aceasta combină formula revoluționară fără emulsifianți, denumită în continuare: Skin Membrane Structure cu minerale marine Celumer și cu o formulă de regenerare a pielii pe bază de extracte din plante pentru a calma și pentru a da un plus de rezistență pielii. Zona afectată este hrănită cu ingrediente nutritive și chiar pielea foarte reactivă își poate recâștiga elasticitatea naturală.

Cremă hidratantă ten sensibil Sensitive Care Cream Light 50 ml.
Cremă hidratantă ten sensibil Sensitive Care Cream Light 50 ml. Sensitive Care - Ten hipersensibil
Cremă ușoară hidratantă și calmantă pentru ten hipersensibil Emulsie fară parfum pentru ten...
157,00 RON buc.
Crema ochi ten sensibil Sensitive Care Eye Cream 15ml
Crema ochi ten sensibil Sensitive Care Eye Cream 15ml Sensitive Care - Ten hipersensibil
Cremă de ochi pentru ten hipersensibil Cremă delicată, fără parfum, pentru pielea hiper-sensibilă...
107,00 RON buc.
Cremă hidratantă ten sensibil Sensitive Care Cream Medium 50 ml.
Cremă hidratantă ten sensibil Sensitive Care Cream Medium 50 ml. Sensitive Care - Ten hipersensibil
Cremă hidratantă calmantă pentru ten hipersensibil Cremă fără parfum, protejează tenul mixt foarte...
157,00 RON buc.
stoc epuizat
Cremă grasă hidratantă ten sensibil Sensitive Care Cream Rich 50 ml.
Cremă grasă hidratantă ten sensibil Sensitive Care Cream Rich 50 ml. Sensitive Care - Ten hipersensibil
Cremă grasă hidratantă calmantă pentru ten hipersensibil Crema pentru piele sensibilă, cu textură...
157,00 RON buc.

Cream Rich – Sensitive Care by Dalton Marine Cosmetics este o cremă care hrănește în profunzime pielea cu ajutorul lipidelor și oferă protecție pielii sensibile, extrem de uscată și cu zone eritematoase.

Formula fără parfum oferă hrănire intensă și atenuează disconfortul, reduce roșeața și senzația de piele aspră.

În aceeași idee, gama dermatocosmetică Jordan de la Dalton Marine Cosmetics este concepută special pentru persoanele care prezintă zone ale organului cutanat afectate de diferite afecțiuni (dermatite/neurodermatite), inclusiv dermatita de contact, psoriazis-ul sau diverse alergii.

Această gamă combină puterea vindecătoare a sării originare de la Marea Moartă, cu efect calmant, bogată în brom, potasiu, calciu și magneziu, având inclusiv un efect antipruriginos și conținând ingrediente active bine tolerate de piele.

Ca beneficii amintim:

 • calmează mâncărimea și reduce eritemul,
 • reduce iritațiile și inflamațiile,
 • regenerează bariera de protecție a pielii,
 • conferă o senzație de bine a pielii și un aspect sănătos.

În stările acute, ajută în tratamentul de terapie complementară însoțită de recomandările unui medic dermatolog.

Pe lângă factorii determinanți menționați mai sus, amintim și anumite substanțe nocive, cu capacități imunogene pentru indivizii cu predispoziție.

Alergeni mai pot fi, pe lângă cei de contact, următorii:

 • pneumoalergeni: acarienii din praful de casă, polenul, mucegaiurile, descuamația umană și animală;
 • factorii alimentari: ouă, lactate, castraveți, portocale, nuci, alune, ciocolată, căpșuni, crustacee;
 • unele medicamente: aspirina, indometacin, morfină, codeină etc.;
 • alergeni de origine parazitară: oxiurază, giardiaza lambliază.

Reacția de hipersensibilitate de tip întârziat este mecanismul patogenic al dermatitei atopice (eczema de contact) dar și a unor reacții de fotosensibilizare.

Concluzii practice:

 1. Pielea deține un sistem imun propriu, mai vechi decât ce propriuzis și care este prompt responsiv.
 2. Tendința la alergie reclamă o anamneză a terenului alergic. Atopia este o stare cu debut din copilărie (...dispare... apare...).
 3. Dermatita de contact apare tardiv, după aprox 48 h de la contactul cu factorul declanșator și necesită tratament recomandat atât de medicul dermatolog cu dermocorticoizi topici în colaborare cu specialiștii în deramatocosmetică.

 

Informațiile din acest material nu trebuie să înlocuiască consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicală conținută de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referințele nu sunt tipice și pot varia de la individ la individ și pot depinde de stilul de viață al fiecăruia, de starea de sănătate, dar și de alți factori. Aceste informații nu trebuie să înlocuiască un diagnostic avizat.

 

Comentarii