Dezavantajele estetice cauzate de fumat.

Cum recunoaștem și cum reducem efectele nocive ale acestui viciu.

 

”Genele moștenite de la părinți influiențează modul în care îmbătrânim în proporție de doar 25%. De restul suntem responsabili DOAR noi, prin alegerile pe care le facem zi de zi, în ceea ce privește stilul de viață”, explică Tom Kirkwood, Cercetător la Institutul de Îmbătrânire și Sănătate din cadrul Universității din Newcastle, UK.

Unul dintre cei mai importanți factorii care duc la îmbătrânirea prematură a pielii și la grăbirea apariției ridurilor este fumatul.

Pielea reflectă starea noastră de sănătate. Modul în care arătăm și ne simțim este dictat în proporție mare de stilul nostru de viață. Îmbătrânirea prematură se referă la deteriorarea pielii în urma diferiților factori, cum ar fi: fumatul, razele solare, deshidratarea etc.

Fibrele de colagen și elastină precum și glicozaminoglicanii sunt elementele responsabile pentru fermitatea, elasticitatea și hidratarea pielii.

Nu se poate stabili o ierarhie a importanței efectelor nocive asupra pielii.

Fumatul accelerează procesul de apariție a ridurilor prin distrugerea fibrelor de colagen și elastină, esențiale pentru sănătatea pielii.

O persoană care fumează este ușor de recunoscut după aspectul feței, cu multiple riduri care apar în jurul gurii, în primă fază, pete induse de nicotină pe față, degetele de la mâna predominantă și de la nivelul danturii.

De asemenea, arterele fumătorilor îmbătrânesc de 2 ori mai repede. Fumatul încetinește circulația sanguină, de care depinde și capacitatea de vindecare a cicatricilor și sănătatea pielii.

Conform cercetărilor prezentate la Conferința anuală a Societății Americane de Genetică Umană din 2015, fumul de țigară poate modifica ADN-ul și poate provoca îmbătrânirea prematură.

Dr. Olga Kovalchuk, profesor la Dept. de Biologie Științifică spune: ”Dacă cineva are 35 de ani, dar pe un ceas biologic, prin markeri specifici, acesta arată o vârstă biologică de 50 de ani, evident că va face ceva greșit. Fumatul, în special la cei de 20, 30 și 40 de ani, este cu adevărat dăunător, deoarece din punct de vedere biologic, îi va îmbătrâni.”

Ca reper științific, fumul de țigară este un cocktail cu toxine. Acesta conține câteva mii de substanțe chimice, mai bine de 300 din acestea fiind extrem de toxice (cele mai importante fiind: nicotina, gudronul și monoxidul de carbon), iar 43 dintre ele au efect cancerigen dovedit.

Așa cum detaliază și Dr. Cosmina Șandor, medic specialist dermatologie-venerologie, mecanismele prin care fumul de țigară afectează pielea și accelerează procesul de îmbătrânire sunt incomplet cunoscute.

Dintre mecanismele cunoscute amintim de efectul nociv al nicotinei. Aceasta provoacă îngustarea vaselor de sânge (vasoconstricție) și scade implicit fluxul de oxigen către țesuturi, provocând ischemia.

Efectul negativ pe care îl produce fumatul asupra pielii pare superficial în comparație cu bolile de inimă sau cancerul pulmonar, dar îmbătrânirea pielii este adesea primul efect nociv vizibil al fumatului.

Alte efecte amintim:

  • Pielea unui fumător este mai ridată decât cea a unui nefumător, chiar dacă au aceeași vârstă. Ridurile periorale (din jurul buzelor) și cele din zona din jurul ochilor sunt mai numeroase și mai accentuate. Apar cearcăne pigmentate, iar culoarea pielii este neuniformă, pătată și cu tentă gri-gălbui. În general, pielea feței este mai uscată, are un aspect tern și lipsit de strălucire.
  • Fumatul este asociat cu o probabilitate mai mare de apariție sau o severitate mai mare a infecțiilor bacteriene, fungice, în special în cavitatea bucală și a infecțiilor virale (ex. HPV). Fumătoarele au un risc crescut de a dezvolta cancerul de col uterin.
  • De asemenea, fumătorii au un risc dublu de a dezvolta un tip de cancer de piele numit: Carcinom Spinocelular. Există un risc crescut de leucoplazie orală și cancer oral (75% dintre cazurile de cancer bucal și cancer de buze apar la fumători).
  • Riscul de a dezvolta Lupus eritematos cutanat cronic (o patologie autoimună) este de până la 10 ori mai mare la fumători decât la nefumători. De asemenea, fumătorii fac Psoriazis extins și mai sever decât nefumătorii.

 

Pe partea estetică există neajunsuri cauzate de fumat și nu sunt deloc de neglijat. Studiile dermatologice au demonstrat faptul că femeile sunt mai sensibile decât bărbații la efectele nocive ale fumatului, în special în ceea ce privește efectele distructive pe care le are asupra tenului.

Să ne amintim faptul că principalul mecanism de atac la nivel celular este stresul oxidativ, este de recomandat să fie crescut nivelul de antioxidanți pe cale orală sau topică, dintre care amintim: Vitamina C, Vitamina E, Seleniu, Betacarotenul, Flavonoidele. Aceștia se găsesc în cantități importante, în fructe și legume dar și în suplimentele alimentare.

Femeile, în general, nu vor să renunțe la fumat de teama kilogramelor în plus, întrucât fumatul inhibă pofta de mâncare dar și ”depozitează” grăsimile consistent în jurul taliei.

Cercetătorii de la Universitatea din Buffalo, din SUA, au analizat legătura dintre consumul de fructe și legume și dependența de tutun.

Astfel, s-a ajuns la concluzia că fructele și legumele ar putea fi de mare ajutor în timpul de după renunțarea la fumat. În plus, cercetătorii au mai descoperit că fumătorii care consumă fructe și legume au mai multe șanse de a se lăsa de fumat.

Vestea bună este că după renunțarea la fumat, pielea începe să se repare, să iși revină dar vestea proastă pentru cei care ”nu pot” sau nu vor să se lase este că, cu cât renunțarea se va face mai târziu, cu înaintarea în vârstă, cu atât problemele devin mai greu de remediat.

Pielea este expusă zilnic mai multor factori nocivi dintre care și fumul de țigară (mai ales la persoanele care sunt fumătoare). De aceea, igiena zilnică este foarte importantă: curățarea pielii pe pelicula de fum, urmele de machiaj, celulele moarte, sebumul oxidat și alte impurități.

Se recomandă tratamente de exfoliere o dată sau de 2 ori/săptămână pentru a stimula producția de colagen și pentru a elimina celulele moarte. Cosmeticele folosite și aplicate pe ten ar trebui să fie recomandate de un specialist (medic sau cosmetician) adaptat tipului de ten și să fie capabile să îi furnizeze pielii antioxidanții și peptidele de care are atâta nevoie.

 

De ex.:             Vit. A – pentru a accelera regenerarea celulelor pielii;

                        Vit. C – pentru a stimula producerea de colagen;

                        Vit. E – pentru a stimula vindecarea/repararea țesutului.

Din gama DALTON Marine Cosmetics recomandăm: NATURAL CORRECTEUR – regenerare naturală pentru orice tip de ten tânăr sau matur în special pentru cel senibil și uscat, cu probleme fie afectat de acnee, fie de expunerile la soare, fie din cauza fumatului. Ingredientele active principale sunt: minerale marine Celumer, vitaminele A, E și C. Ca beneficii imediate vom observa:

  • atenuează rezultatele îngrijirii necorespunzătoare a pielii;
  • reface bariera hidrolipidică a pieli;
  • corecteză tenul într-un mod natural;
  • oferă îngrijire nutritivă și regenerantă.

Pe timpul nopții este recomandată folosirea unui produs cosmetic hidratant adecvat tipului de ten care va acționa în timpul somnului, atunci când musculatura este relaxată și inclusiv pentru a restabili bariera de protecție cutanată.

De asemenea, SENSITIVE CARE – linia cosmeceutică de produse de îngrijire a pielii, special creată pentru piele sensibilă, hiper-sensibilă și predispusă la alergii. Aceasta combină formula revoluționară-fără emulsifianți, denumită în continuare: Skin Membrane Structure cu mineralele marine Celumer și cu o formulă de regenerare a pielii pe bază de plante, pentru a calma și pentru a da un plus de rezistență pielii. Tenul este hrănit cu ingrediente nutritive și chiar pielea foarte reactivă își poate recâștiga elasticitatea naturală.

Dintre beneficii amintim:

  • nu conține emulsifianți, parabeni, PEG, siliconi, uleiuri de parfum și arome;
  • este foarte eficientă și foarte bine tolerată;
  • pentru ca bariera naturală a pielii să fie echilibrată și fortificată;
  • pielea se simte reconfortată și își recapătă frumusețea naturală.

Renunțarea la fumat poate contribui la descoperirea unor noi aspecte ale persoanlității. Ca parte a constientizării cauzelor care declanșează dorința de a fuma, mulți fumători înțeleg mult mai bine ceea ce îi face furioși, fericiți sau îi plictisește. Învățarea de modalități pentru a gestiona noi situații și de a depăși obstacole ar putea contribui în mod relevant la dezvoltarea personală.

Ca și în viată. Când este vorba despre sănătatea noastră: ”Nu lăsa pe mâine ce poți face azi!”

Nu este NICIODATĂ prea târziu să renunți la fumat!

 

Disclaimer

Toate articolele sunt destinate furnizării de informații celor interesați. Acestea însă nu înlocuiesc un consult medical, nu furnizează un diagnostic sau indicații de tratament. Pentru un diagnostic corect și complet al unor posibile probleme medicale, vă rugăm să vă adresați unui medic înainte de a iniția orice demers terapeutic. În analiza unor aspecte legate de dermatocosmetică, vă recomandăm să apelați la un specialist.

Comentarii